Crònica del Ple Municipal del 22 de Juliol de 2019

El Ple Municipal del 22 de Juliol va significar el tret de sortida a un mandat de quatre anys amb majoria absoluta del Partit dels Socialistes de Catalunya a Santa Coloma. Quatre anys en que aquest Grup Municipal d’En Comú Podem serem la veu de l’esquerra transformadora a Santa Coloma de Gramenet i des d’aquest primer Ple hem deixat clar que plantarem cara davant els intents de l’Equip de Govern socialista de fer servir l’Ajuntament en benefici del poder del seu partit i no en benefici de la ciutadania.

Nova organització per fer el de sempre
Aquest compromís va quedar clar durant les votacions dels decrets relatius a l’organització del nou Ajuntament i en les intervencions del nostre portaveu Jesús Sànchez. El propòsit del nou Equip de Govern es passar a un sistema d’organització gerencial, fer el govern municipal més horitzontal… però la impressió que ens dona després de repassar els nous organigrames i les noves incorporacions en càrrecs directius i assessors que han de venir, des d’En Comú Podem pensem que realment el que es fa es fer més gruixuda la teranyina de càrrecs.
Uns càrrecs que canvien de denominació però que conserven les mateixes cares pràcticament. I unes places vacants que es pretenen cobrir amb criteris de mèrits què sabem que en molts casos ja tenen nom i cognom assignats.
La nostra posició va ser la de denunciar que augmenten aquests càrrecs, que no veiem la conveniència de augmentar les tinències d’alcaldia i de la despesa que suposa l’arribada de més directius i assessors. A més, vam votar en contra d’un sistema que l’únic que fa es mantenir i eixamplar el control del Partit Socialista sobre la ciutat.

CER Raval
En aquest primer Ple Municipal Ordinari vam votar en contra de que l’Ajuntament continuï assumint els costos de la gestió del CER Raval prorrogant la subvenció per l’any 2019. Pensem que aquest centre esportiu fa una tasca social i integradora important, però no considerem adient que l’Ajuntament hagi d’assumir els riscs de la gestió. De tal manera que hi han d’altres concessions han demanat revisions per tenir més beneficis.

Borses de Treball
Vam tornar a demanar que les borses de treball s’actualitzessin d’una vegada al fil del nomenament d’una funcionària interina. L’actualització de les borses de treball acurtaria els terminis dels processos de selecció.

Edifici al Carrer Amèrica
Respecte a la liquidació de càrregues urbanístiques d’una finca del carrer Amèrica, vam votar en contra. Sobre aquest projecte considerem que no es fan habitatges protegits reals tenint en compte la situació d’emergència social de la ciutat. Tampoc estem d’acord, com va dir la Núria Larroya, en la ubicació de la llar d’infants inclosa a un edifici, en lloc de ser independent. I no estem d’acord amb el concepte de zones verdes on predominen el ciment sobre el verd.

Urbanisme amb visió local
La substitució de la Directora d’Urbanisme Zaida Muxí per una nova responsable vinguda de Barcelona com és la Rosina Vinyas ens va portar a considerar que seria bo comptar amb una persona amb la sensibilitat i coneixement de la ciutat necessàries per poder entomar aquest càrrec.

Triomfalisme
Respecte a les Cartes de Serveis en ser una aprovació inicial ens vam abstenir, però vam cridar l’atenció del triomfalisme del PSC en aspectes com els Serveis Socials on consideren que hi ha un 100% d’acompliment de la carta de serveis. Reconeixem l’immens i titànic esforç de les treballadores, però després de l’Informe presentat per la Defensora de la Ciutadania, aquest 100% ens sembla excessiu.

Festes Locals
Les Festes Locals tornaran a ser coincidents amb les de Barcelona. Com sempre, reclamem que les Festes Locals de Santa Coloma coincideixin amb els dies de festa local.

Mercats com a cor de la ciutat
Amb dos punts referents a la situació del Mercat de Singuerlin volem deixar constància que els mercats són elements importants per vertebrar la vida d’una ciutat. No podem permetre que es vagin perdent parades dels mercats i demanem a l’equip de govern que elabori un projecte global per els mercats de Santa Coloma i que no acabi guanyant terreny els supermercats.

Passeig Salzereda
Estem a favor de que es posi en marxa el procés per la licitació d’obres del Passeig Salzereda, i que, per fi, veiem fetes realitat les esperances dels veïns i veïnes i les de la Plataforma del Passeig Salzereda, de veure aquest espai emblemàtic de Santa Coloma reformat tal i com es va decidir en el procés participatiu de setembre del 2017.

Defensa de les treballadores de neteja
Sobre la proposta de modificació del contracte del servei de neteja dels edificis municipals amb l’empresa Idonia Natur vam votar en contra. Estem per la municipalització de serveis de neteja, però, a més, no ens dona confiança una empresa que ha mostrat poc respecte pels drets de les treballadores, com va aclarir el nostre regidor Jonatan Fornés.

Mocions
En el capítol de mocions, Esquerra Republicana de Catalunya, va presentar-ne una sobre la realització d’un Procés Constituent per decidir la Santa Coloma del Segle XXI. Ens vam abstenir. Tot i saludar la iniciativa dels companys d’Esquerra perquè significa un incentiu per fer política i seguir repensant la Santa Coloma present, considerem que fem política tots els dies, des de fa anys i que ho fem tant a la institució com al carrer recollint amb totes les contradiccions l’herència d’aquell primer Procés Constituent que va fer trontollar tantes coses.. I que un partit que està aplicant polítiques neoliberals des del Govern de la Generalitat ens dibuixi una iniciativa per repensar una ciutat en uns paràmetres que després no apliquen on governen, no ens acaba d’encaixar. Però, és un bon principi, estem disposades a fer política.

La segona moció va ser una nova mostra del tarannà del PSC. A una moció presentada per ERC sobre l’’Operació Toga’, el PSC va respondre amb una esmena a la totalitat que significava una nova moció, diferent. En aquesta, el PSC, reclamava a la Generalitat més dotació de Mossos i feia de nou un exercici de triomfalisme sobre la seva gestió en matèria de seguretat. Tot i coincidir en la reclamació a la Generalitat, que ha de governar, no compartim la seva visió i les seves formes.
I així va finalitzar un Ple Municipal que tornarà a reunir-se després de les vacances d’agost.