Crònica del Ple Municipal de Gener a Santa Coloma de Gramenet

El Ple Municipal celebrat el passat dilluns 27 de Gener, ens va deixar la sensació de que hi ha un cert canvi del clima polític arran de la constitució del nou Gobierno progresista a l’Estat i la consecució dels acords pressupostaris amb el Govern de la Generalitat per part de Catalunya en Comú Podem. Sembla com si, per primera vegada en molt de temps, els problemes de la gent comencessin de nou a estar al centre del debat polític i que hem deixat enrere un altre tipus de debat que sols ajuda a empitjorar la vida de la gent.
Que el tema de l’habitatge a la nostra ciutat hauria de ser una prioritat absoluta, es quelcom que venim apuntant des d’En Comú Podem des de fa temps. El fet que hi hagués una nova moció referent a garantir a l’accés a l’habitatge per part d’Esquerra Republicana de Catalunya, ens omple d’esperança que aquest partit pugui retornar a preocupar-se pels problemes de la gent. El tema de l’habitatge preocupa i ens preocupa, i tot i les mancances de la moció, la vam votar a favor.
Que Ciutadans fes una moció sobre els incompliments de la Generalitat amb la ciutat de Santa Coloma, tot i que finalment aquesta moció quedava desvirtuada per la dèria amb les banderes de la formació taronja, o una altra sobre mobilitat i accessibilitat als barris, també ens porta a pensar que, potser el temps de parlar del que interessa a la gent, ha arribat.
Un d’aquests problemes que hem d’afrontar plegades, va ser tractat a la Declaració institucional de rebuig a la supressió dels jutjats de Violència contra la Dona. No ens podem permetre que davant la gravíssima xacra dels feminicidis, posem més difícil a les dones la possibilitat de trobar ajuda en la justícia. I en aquesta lluita hem d’estar totes juntes, perquè ens hi juguem molt. Les xifres de dones assassinades ja en aquest 2020 ens demostren que cal posar totes les eines disponibles per erradicar la violència masclista.
El Ple Municipal començava dilluns al mateix temps que en la Plaça del Rellotge es posava en marxa la manifestació que la Comissió Antifeixista 27 de Gener havia convocat per recordar l’entrada de les tropes franquistes a Santa Coloma al 1939. I novament vam presentar una moció per refermar el compromís de Santa Coloma amb l’antifeixisme i la recuperació de la memòria democràtica. En temps en que forces d’extrema dreta qüestionen els fonaments de la democràcia i volen a més reescriure la Història, hem de plantejar el combat contra aquesta onada des de la política i la millora de les condicions de vida de la gent, tal i com va dir el nostre regidor Jesús Sánchez.
Per garantir els drets de totes les colomenques, una de les mesures que es venen reclamant des de diverses institucions es la de l’empadronament. En la presentació de les dades corresponents a la rectificació del Padró Municipal, el nostre regidor Jonatan Fornés va insistir que l’empadronament és una eina bàsica per a que totes les persones residents a Santa Coloma puguin tenir accés als serveis bàsics, en un moment en què hi ha una necessitat extrema en molts sectors de la nostra societat.
Fornés va tornar a reclamar una vegada més que, respecte als serveis d’Escoles Bressol i cementiri municipal, s’ha d’optar per una municipalització de serveis que garanteixin un servei per a la ciutadania i que a més tindria beneficis econòmics, també per als ciutadans.
Hem dit que l’habitatge és un problema de primer ordre a Santa Coloma, tant per l’accés a la mateixa, cada vegada més difícil per als i les colomenques, com pels problemes que porten els veïns i veïnes que viuen a edificis en un estat molt deficient i que no entren en plans de rehabilitació. Tal i com va dir la regidora Núria Larroya en la seva intervenció a la moció d’ERC, l’existència del Decret Llei 17/2019 que dona competències municipals i suposa una garantia per treballar en la defensa digna de l’habitatge, hauria d’haver estat la base d’una moció sobre el tema, però aquest primer pas ja el considerem lloable.
Tot i que encara es percep en l’ambient la baralla competencial entre qui ha de ser responsable de les diverses actuacions que es demanden en les diverses mocions, creiem que és un primer pas per a parlar de temes de ciutat al Ple Municipal.
Per últim, al Ple es va presentar una moció per part d’ERC per reclamar la nul·litat de la sentència i la llibertat immediata d’Oriol Junqueras i la resta de presos i preses polítiques que vam votar a favor, tot i que no va prosperar. Creiem que si volem començar a parlar de solucions hem de destensionar i apostar pel diàleg.
Volem ser útils perquè, en un moment en que es necessita fer política per la gent, hi posarem totes les nostres forces.