Polítiques socials per viure dignament

Tot apunta que tornarem a entrar en una crisis económica i social per la paralització de l’economia per combatre la Covid19, quan encara no hem superat conseqüències de la crisis del 2008. Les receptes que es van aplicar aleshores s’han mostrat fracasades, l’aplicació de polítiques neoliberals ha deixat a l’intempèrie a moltíssima gent. La situació creada per la pandèmia ha posat sobre la taula la necessitat de disposar d’uns serveis públics forts i això és el que reclamem també quan sortim a fer un reconeixement a totes les treballadores essencials cada tarda a les 20.00h.

A Santa Coloma som una ciutat molt vulnerable a les crisis. Les dades que tenim respectes als nivells d’atur, de les taxes de pobresa o el número de desnonaments, però sobretot la realitat als carrers, ens permeten fer-nos una idea de la gravetat de la situacions que viuen moltes veïnes i veïns. Per donar resposta a aquesta situació es requereixen mesures extraordinàries i contundents que permetin atendre totes les necessitats socials, econòmiques i sanitàries, ara agreujades per les que ha provocat la pandèmia.

Just abans de la pandèmia en un altre article titulat “Necessitem Serveis Socials per la gent” ja parlàvem de la necessitat d’incrementar els recursos en Serveis Socials. Ara és fa esencial no abandonar a les persones més vulnerables. I per això, des del Grup Municipal d’En Comú Podem després de parlar amb moltes entitats que treballen sobre el terreny hem proposat al govern municipal crear un escut social amb els següents eixos.

  • Un Pla de Garantia de la cohesió social mitjançant el reforç de personal als equips professionals de serveis socials, l’atenció a situacions urgents i de greu necessitat social, i la incorporació de les targetes moneder per dignificar el suport alimentari a les famílies més vulnerables.
  • Foment de l’ocupació local. Per a la contractació de persones aturades (plans locals d’ocupació) especialment els col·lectius més vulnerables.
  • Incrementar el seguiment dels casos de violència masclista, donat l’increment que hi ha hagut en aquests dies de confinament.
  • Implementar les mesures per facilitar l’empadronament en una situació de necessitat com la que pateixen moltes persones de la nostra ciutat, en línea amb la nova normativa aprovada pel govern de l’estat.
  • Mesures d’impuls del lloguer social i ampliació del parc públic d’habitatge, adient a les característiques i necessitats de la nostra Ciutat.
  • Finançament extra de les escoles bressol municipals, així com disposar d’un Estiu Viu amb suport a les activitats culturals, educatives i de lleure de la infància. Cal elaborar un ampli programa durant tot l’estiu que ajudi a reduir les desigualtats educatives.

Durant aquests dies el teixit associatiu i les xarxes de solidaritat han donat el millor de si, treballant com sempre de forma invisible amb les invisibles. Aquesta experiència i els coneixements que tenen no podem desaprofitar-los. La nova situació requereix de totes per sortir-ne endavant. L’administració haurà de ser molt més permeable, creant nous mecanismes de participació, per escoltar al teixit social i així donar una resposta molt més integral.

Ara la crisi no la poden pagar les persones més vulnerables, per sortir-ne plegades s’han d’aplicar polítiques socials.

Jesús Sánchez és Regidor i Portaveu del Grup Municipal d’En Comú Podem Santa Coloma