Crònica del Ple Municipal Extraordinari d’aprovació inicial de pressupost

El passat dilluns va tenir lloc el Ple Extraordinari per l’aprovació inicial del Pressupost Municipal pel 2021 on també es va votar l’ús del superàvit municipal. En temps excepcionals com els que ens toca viure per culpa de la pandèmia, un fet transcendent com és el de l’aprovació d’uns pressupostos municipals es converteix en quelcom què exigeix de totes les parts implicades una actitud especial. La proposta què ens fa l’Equip de Govern Municipal entenem què es fa des d’unes circumstàncies úniques en la nostra història democràtica i què no és fàcil intentar endreçar uns pressupostos amb una situació com la que ens trobem, amb la incertesa dels ingressos, amb uns pressupostos generals de l’Estat encara per aprovar i amb la pressió de veure la situació desesperada de tantes famílies colomenques afectades per aquesta maleïda pandèmia.

Però, entenem què, tot i les dificultats, les prioritats què ens presenta l’Equip de Govern no són les que ara mateix necessita la ciutadania colomenca. Així, tal i com va dir el nostre portaveu Jesús Sánchez, creiem què en aquest moment no toca que la partida més gran d’aquest pressupost sigui la destinada a Seguretat. Un pressupost municipal què es vulgui progressista en aquests moments ha de tenir al cap en primera instància ocupar-se de les necessitats de la gent què veu en risc el seu mitjà de vida, què veu en risc la seva feina, què depèn dels serveis socials, què té por a perdre l’habitatge, què vol sentir a les administracions més properes com són els municipis, a prop seu. I creiem què en aquest moment, l’Equip de Govern es deixa novament emportar per la polèmica sobre la seguretat per anunciar un pressupost què finalment no respon a les necessitats de la majoria de la població.

És així què, en primera instància, la nostra posició és la de l’abstenció inicial, per tal d’estudiar la proposta del PSC i mirar d’introduir esmenes i propostes escoltant la veu de la ciutadania de Santa Coloma. Ara més què mai, necessitem un pressupost municipal amb un fort accent social, feminista, què reafirmi la importància del medi ambient per fer una ciutat habitable.

Tanmateix, esperem què aquesta vegada guanyi la responsabilitat de les forces polítiques què encara no han donat aprovació al pressupost general de l’Estat, tinguin present què aquests són crucials per poder cobrir les demandes de tota la població.

En un segon punt del Ple Municipal es va tractar sobre la gestió del superàvit municipal, una vegada què es va aprovar al Congrés dels Diputats què els ajuntaments puguin disposar d’aquest superàvit i què s’hagi revertit el límit de despesa pels municipis. Aquesta era una demanda què des de les nostres companyes d’En Comú Podem s’ha batallat i què ara permet què els ajuntaments puguin fer front a projectes i despeses què d’una altra manera haurien de ser inclosos en els pressupostos, traient capacitat d’actuació als ajuntaments.

Però, la proposta què ens fa l’Equip de Govern municipal considerem què tot i ajustar-se a les circumstàncies en què s’ha de fer ús d’aquest romanent, com va dir el nostre regidor Jonatan Fornés, hauria pogut tenir un accent social, destinat a atendre ara les necessitats d’una ciutat com Santa Coloma què viu un moment excepcional amb moltes famílies pendents d’un fil. És per això, que vam optar per una abstenció.

Precisament, Jonatan Fornés va aprofitar l’inici d’aquest Ple extraordinari per a mostrar el nostre suport amb el poble Saharaui i la nostra disposició a presentar una moció en el pròxim Ple Ordinari en aquest sentit què esperem que pugui ser una Declaració Institucional què sigui fidel al vincle què Santa Coloma ha tingut sempre amb la República Saharahui.