Prioritats

La tràgica notícia que ens ha arribat des de Badalona ens ha colpit profundament. Al menys tres persones han mort en un incendi ocorregut en un espai on vivien prop de 200 persones en unes condicions poc menys que lamentables. Unes 200 persones que viuen en una nau industrial abandonada, des de fa anys, sense que la seva situació hagi estat presa en consideració. Són coses que passen, ens diran, ells s’ho han buscat, fets que no volem veure, que tenim al nostre costat i que com a molt poden generar debats sobre la seguretat si aquestes persones causen molèsties en el veïnat. La realitat és que ningú viu en una nau abandonada si té una alternativa.

Aquesta situació, persones vivint en espais que ja no reuneixen les condicions mínimes de dignitat, la tenim ben a prop. A la nostra ciutat, a Santa Coloma, també tenim aquests espais on qualsevol dia pot passar una desgràcia. És per això què des d’En Comú Podem Santa Coloma, quan parlem de les prioritats d’un Equip de Govern, o quan establim quines són les nostres línies d’actuació política, tenim molt clar que, ara mateix, hem d’estar al costat de les persones que estan patint situacions de vulnerabilitat, d’extrema necessitat.

I està clar que no tota la població de Santa Coloma viu en aquesta situació i que hi han d’altres temes que segur són importants, i també posem el focus en ells. Cultura, neteja dels carrers, mobilitat, espais verds, comerç local, seguretat, són eixos fonamentals de la nostra vida quotidiana. Però, a nosaltres ens trenca especialment el cor la situació que viuen un bon nombre de veïns i veïnes nostres. I no els veiem o no els volem veure.

Avui, precisament, és el Dia Internacional dels Drets Humans, aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, és moment de recordar les nostres mancances com a societat, de recordar què vivim en un sistema que no compta amb qui no té res, que nega drets a qui no els pot pagar.

Just ahir mateix la Defensora de la Ciutadania de Santa Coloma de Gramenet feia públic un comunicat assenyalant els problemes per l’empadronament que viu la nostra ciutat i que son responasbilitat de l’Equip de Govern. Un altre dret vulnerat.

Els fets de Badalona, la misèria no l’ocultarem amb més policia o llums de Nadal, no la taparem estigmatitzant els col·lectius més vulnerables, l’hem de resoldre amb recursos públics i acció comunitària.
La inacció, el consentiment amb les polítiques de precarietat, retallades i ‘contenció’ amb els comptes, provoca morts. I no ho podem tolerar.

Antonio Molina és membre del Consell Nacional de Catalunya en Comú i de l’Executiva local d’En Comú Podem Santa Coloma