Energia 100% pública i sostenible

La situació en que ens trobem tant d’emergència climàtica com de pujades de preus de l’energia elèctrica per part del oligopolis energètics a les llars junts en moments en que més es consumeix, fa que sigui molt urgent repensar el model energètic que tenim.

Hem de lluitar contra el canvi climàtic arribant a produir el 100% de l’energia que necessitem a partir de fonts d’energia renovables. Però cal fer-ho avançant cap a una sobirania energètica real, al servei de la ciutadania i basada en estratègies veritablement sostenibles des del punt de vista social, ambiental i econòmic. Per això, hauriem de pensar en la nacionalització de les elèctriques per protegir-nos d’aquestes grans empreses que juguen amb la necessitat de la gent pel seu propi benefici.

També cal que els governs municipals desenvolupin totes les estratègies possibles al seu abast per aconseguir això. Per exemple, a partir de la rehabilitació dels terrats comunitaris per convertir-los en petites estacions de generació d’energia elèctrica o bé, amb experiències de cobertes verdes que fomenten la creació d’espais comunitaris i milloren la qualitat de vida de les veïnes i veïns i les condicions estructurals de l’edifici fent-lo més saludable, més sostenible, més autosuficient i resilient.

A més, cal que Santa Coloma de Gramenet segueixi els passos que està fent Barcelona i d’altres municipis de l’AMB impulsant l’operador públic energètic (Barcelona Energia) que contribueix a reformar i democratitzar el mercat elèctric, i assegurar el subministrament a preus assequibles a tota la ciutadania. Des del món local podem lluitar contra els oligopolis.

Jesús Sánchez és portaveu del Grup Municipal d’En Comú Podem Santa Coloma

Article publicat al Full Informatiu de Juny