Un curs atípic, un estiu millor

Els infants i joves ja han començat les vacances i això comporta parlar del seu temps lliure d’estiu. Recordem que l’estiu passat parlàvem de la importància cabdal que la infantesa i la joventut havien de gaudir de l’aire lliure després del confinament. Es va aconseguir mitjançant els casals d’estiu i tota la feina de monitoratge del temps lliure. Van ser els primers professionals que van rebre als nostres infants i joves en un context socialitzador i els agraïm enormement la feina que van realitzar tenint especial cura en els aspectes emocionals.

Vam iniciar una tornada a l’escola amb molta incertesa. Els concepte grup bombolla ens ha marcat per molt temps i la comunitat educativa tenia clar que no s’havia d’iniciar un curs amb por sinó que era el moment d’acollir als alumnes en el seu espai. Les escoles han estat segures gràcies a l’esforç de tot l’engranatge de les professionals de l’educació. Hem estat capaces de tirar-ho endavant i ens hem de felicitar. Però no ens podem oblidar que el temps del fora-escola no ha estat l’ideal, degut a les restriccions pertinents, i que l’accés a elles hagi sofert una davallada per motius econòmics i socials. A moltes de les nostres escoles i instituts, amb el permís de les autoritats sanitàries pertinents, s’han pogut fer sortides i colònies, però no compensa el fet que el fora-escola estigués tancat (centres cívics, escoles esportives, aules de teatre..). L’educació que es duu a terme fora dels espais d’ensenyament reglat té la mateixa importància o més, i no hem estat a l’altura de cuidar-la.

Arriba l’estiu i cal que sigui un gaudi per a tots i totes, hi ha oferta i s’ha procurat una injecció econòmica per què sabem de la importància d’aquest temps d’estiu dels nostres infants i joves. Però hem d’anar més enllà. Cal reflexionar i avaluar que el que passi durant aquests pròxims estius sigui la base per crear un temps d’estiu variat, de qualitat, respectuós amb la conciliació familiar i no sigui una acció puntual després d’una època de pandèmia.

Article publicat a Elmirall.net el 3 de juliol de 2021

Nuri Larroya és Presidenta del Grup Municipal d’En Comú Podem Santa Coloma