Un nou curs escolar

Els ciutadans i ciutadanes de Santa Coloma que van rebre la noticia que serien mares i pares entre els anys 2004 i el 2009, poc s’esperàven que la lluita per un dret universal com és l’educació formaria part també de les seves vides en ple SXXI.

Han viscut les lluites per tenir escoles bressol, passant per l’obertura de les anomenades “aules bolets” a primària i secundària, seguint amb el neguit de veure com s’allunya l’educació post-obligatòria dels interessos dels joves per manca de places.

El dret de totes i tots a una educació de qualitat en igualtat d’oportunitats es desenvolupa si tots els agents educatius van en consonància i amb els recursos necessaris que aquestes professionals necessiten, sabedores del que es troben a les aules i, en conseqüència, del que és beneficiós pel desenvolupament dels nostres infants i joves.

Quinze anys enrere no hi havia una emergència sanitària mundial com la que encara estem patint, que ens ha sacsejat com a societat i ha fet que les mancances educatives s’hagin posat especialment de manifest tot i que els agents educatius ja feia anys que ho reivindicaven. Fa quinze anys la població de Santa Coloma i voltants tornava a augmentar i no s’ha estat a l’alçada d’idear un pla estratègic educatiu, els pedaços han estat un continuum. Esperem que la Generalitat faci una embranzida amb cara i ulls en l’àmbit educatiu.

Si, s’han fet propostes conjuntes en aquests anys però cal posar fil a l’agulla. Tenim una LOMLOE que cal desenvolupar amb les competències que pertoquen a Catalunya i aplicar-les. Tenim la LEC encara amb àmbits per desenvolupar. Tenim un Pacte Nacional contra la Segregació Escolar que cal desplegar. Aquestes són propostes macros però cal aterrar-ho dia a dia i amb urgència.

Exemples clars d’això són la manca de planificació en les obres escolars, com poden ser els mòduls inacabats de l’Institut9 aquí a Santa Coloma i la no iniciació de les obres d’aquest a la seva ubicació definitiva. També la manca de places i diversificació de les ofertes de cicles formatius de grau mitjà i superior, que fa que molta joventut no obtingui plaça en el lloc desitjat i s’hagi de desplaçar amb la consegüent despesa familiar. 

El paper de les famílies en moltes de les reivindicacions, ha estat fonamental per tal d’aconseguir-les i és en aquesta línia que cal fer especial menció a la feina Federació de FAMPA’S de Santa Coloma que durant aquest temps ha acompanyat a les famílies en les seves reivindicacions.

Les prioritats són clares: treballar per una educació de qualitat amb objectius a curtíssim termini i a llarg termini. En clau municipal esperem que quan es presenti el Pla Educatiu de Santa Coloma, el qual es va elaborar entre molts agents educatius, reculli aquestes prioritats i com abordar-les a la nostra ciutat.

Iniciem un curs 2021-2022 amb els deures pendents del 2004 i les conseqüències que se’n deriven. L’agraïment als equips de professionals dels nostre entorn educatiu s’ha d’acompanyar amb els recursos per obtenir la millor qualitat en l’educació que volem pels nostres infants i joves d’aquí i d’arreu.

Núria Larroya és regidora d’En Comú Podem a l’Ajuntament de Santa Coloma