Botellons i convivència

Article publicat al número 207 d’ElMirall.net

Segons la RAE la definició de botelló és: 1. m.coloq Esp. Reunió a l’aire lliure de joves, sorollosa i generalment nocturna, en la qual es consumeixen en abundància begudes alcohòliques.

Crec que la RAE hauria de passar-se pels corre tapes i haver conegut els antics “trens de la Moritz”, que recorrien els carrers de Santa Coloma de Gramenet durant les seves festes majors d’estiu, per a saber que els no tan joves es reuneixen també a l’aire lliure, beuen en abundància, fan soroll, orinen als carrers i destrossen el mobiliari públic.

S’està parlant molt de l’incivisme dels i les joves colomenques a les passades festes majors, dels botellons en Can Zam i de les mesures que s’han de prendre per part de les autoritats per a evitar que això continuï passant. Es comenta que la solució és més mà dura, més policia, més càmeres de vigilància, multes més elevades, càstigs que dissuadeixin a les persones de cometre aquests actes incívics e il·legals; si això funcionés, jo no estaria ara escrivint sobre això.

Potser hem de veure que el botelló no és el gran problema, només és una vàlvula de fuita, ni la més correcta ni desitjada per ningú, però què si som sincers gairebé tots l’hem utilitzat alguna vegada. La solució no és augmentar els càstigs i la vigilància sinó augmentar les eines i dispositius municipals per fer que es compleixin les ordenances que ens ajuden a totes a mantenir una bona convivència. Però sobretot, realitzar campanyes que impliquin a tota la ciutadania, tingui l’edat que tingui, en la cura de la nostra ciutat, perquè si no sents que Santa Coloma de Gramenet és la teva casa, és el lloc on descanses, treballes, eduques i cuides de la teva família, mai trobarem una solució. En definitiva hem de trobar les eines per ajudar a les nostres veïnes i veïns i fer de Santa Coloma una ciutat més digna encara per viure.

Raquel Cuesta és regidora d’En Comú Podem Santa Coloma