La situació de l’habitatge i la Llei del Lloguer des de la perspectiva del jovent

És un fet que l’accés a l’habitatge és un tema que afecta de ple al jovent. Al nostre país la mitjana d’edat per abandonar el niu familiar es troba en els 29 anys segons Euroestat, essent els sisens per la cua de tota la Unió Europea. Tenint una població envellida com la que té Espanya, l’emancipació del jovent no ha estat un tema al qual s’hagin posat solucions fins que el nostre espai, l’espai dels Comuns i Unidas Podemos, ho va posar sobre la taula.

I és que l’accés al mercat de l’habitatge s’ha convertit en un infern per moltes joves que volen alçar el vol. A Barcelona, com a totes les grans ciutats espanyoles, la situació del mercat de lloguer és molt preocupant. La situació a la nostra ciutat, Santa Coloma de Gramenet, no és diferent.

Qui no coneix algun familiar o amic que està buscant un pis de lloguer i no troba perquè hauria de dedicar més del 80% del seu sou a pagar-lo? Siguis jove o no, el preu del lloguer et pot afectar si estàs buscant un pis. Però clar, essent jove la situació és encara molt pitjor, ja que la taxa d’atur en aquest col·lectiu arriba fins a un 40%. Si els joves no tenen feina, com poden accedir a un habitatge que no poden pagar? I dels que tenen feina, un gran percentatge tenen feines precàries les quals no podrien pagar ni tan sols el 50% d’aquest lloguer.

Ajuntaments com el de Barcelona han dut a terme, des de fa ja un temps, diverses accions per tractar d’abaratir els preus de lloguer. Totes les accions han anat en una bona direcció:
construcció d’habitatge públic, obligatorietat d’un 30% d’habitatge públic en les noves construccions… Però tot això per desgràcia ha estat insuficient, portem molts anys amb lleis
que beneficien els especuladors i no és un problema que es pugui resoldre fàcilment.

Parlem llavors de la nova Llei de Lloguer. Encara, però, no és més que un esborrador arran de l’acord per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat entre PSOE i Unidas Podemos. El que se’ns ha dit és que finalment el Partit dels Socialistes accedirà a regular el mercat del lloguer, però amb condicions.

En principi no serà una mesura que s’aplicarà a tota Espanya sinó que dependrà de les comunitats autònomes i dels ajuntaments. Personalment crec que és un greuge comparatiu ja que alcaldes com el de Madrid es negaran rotundament a aplicar qualsevol tipus de control sobre el mercat. Tot i això, és una llei que en part ajudarà als joves però ni de bon tros acabarà amb el problema de l’accés a l’habitatge. Per poder acabar amb el problema de fons, com sempre defensa la nostra estimada vicepresidenta Yolanda Díaz, cal que els joves surtin de la precarietat i assoleixin independència econòmica. La nova llei del Govern és una passa en la bona direcció però els joves necessitem molt més.

Víctor Delgado és activista dels Comuns a Santa Coloma