Respecte per la comunitat educativa colomenca

Amb la moció relativa a la situació de l’Institut 9 que ERC Gramenet ens havia presentat el passat dimarts 25 i que, finalment, va retirar el mateix dia del ple, ens va recordar a aquella escena de Charles Chaplin en la pel·lícula Temps Moderns en la què, perseguint a un camió del què ha caigut una bandera vermella, acaba liderant una manifestació de treballadors de manera accidental. Però, aquí, ens hem trobat amb un partit que dirigeix la Conselleria d’Educació de la Generalitat posant-se al capdavant d’una reivindicació de la comunitat educativa colomenca, desvirtuant-la i convertint-la en una mera excusa pel lluïment i l’oportunisme. 

Així, tornem a veure com es fa una moció d’esquenes a la població afectada directament. Com sembla que sigui una resposta a una reivindicació del centre, pero a ningú se li escapa que es una jugada d’ERC Gramenet que, intentant ‘solucionar’ un conflicte, acaba obrint un altre.

ERC en el primer acord de la moció demanava el següent: 

PRIMER.- Instar al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya a estudiar la possibilitat de reestructurar l’oferta de places i centres de batxillerat a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet per tal de dotar a l’institut 9 de Santa Coloma de Gramenet d’un batxillerat propi que no impliqui l’augment de places efectives al municipi.

El centre no ha demanat mai que es treguin les places a cap altre centre. De fet, qui conegui una mica la comunitat educativa sap que això és impensable i de fet ja ens ha fet palès el seu rebuig a aquesta proposta.

A més ens sembla què els promotors d’aquesta moció no són coneixedors de la realitat educativa de Santa Coloma i dir que “cal ser conscient que l’oferta d’educació postobligatòria a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet és completa i suficient, donant resposta a les necessitats reals en nombre i qualitat als alumnes de la ciutat” ens sembla un reflexe d’aquesta falta de contacte amb la realitat colomenca

Si volem parlar de més reivindicacions d’ensenyament què preocupen a la comunitat educativa de Santa Coloma hauríem de parlar de baixar ràtios a l’ESO, pels serveis d’EAP, i recomanem especialment l’article què ha publicat el director del Numància Gabriel Fernández Paz en el Diari de l’Educació, per recollir el sentir dels professionals de l’Educació i el seu estat de cansament davant la inacció dels partits polítics, abans de fer mocions amb aquest triomfalisme absolutament surrealista què ens presenta ERC Gramenet. Un text demolidor què fa un retrat de la situació de l’educació en una ciutat com la nostra. Com a organització colomenca hem de dir què ens sentim especialment colpits pel sentit d’aquest text i del què relata.

Si és qüestió de posar-se al capdavant d’alguna reivindicació ciutadana més, els hi recomanem per exemple les del CSMIJ o l’esperpèntic i cruel espectacle a l’entorn dels habitatges per a gent gran del Miguel Hernández. Cal incorporar la preocupació cap a la salut mental de les joves i el seu entorn emocional, cal parlar de com no poden tenir les mateixes oportunitats educatives que altres ciutat i com la oferta postobligatòria per l’alumnat amb necessitats especials s’ha de millorar. 

També podem afegir la proposta que ha fet la companya i alcaldessa Ada Colau per reduir la bretxa entre les famílies més vulnerables finançant les extraescolars per poder continuar amb la seva educació en el “fora escola”. 

De fet, i sense que serveixi de precedent, ens sentim molt identificats amb el fil de tweets què l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, va fer com a resposta a un altre d’ERC Gramenet en què es parlava dels incompliments de la Generalitat, novament, amb la nostra ciutat. Llàstima què aquest fil va desaparèixer. Posin Ja els recursos per què l’Institut 9 es posi en marxa, deixin ja la guerra i els càlculs, i atenguin les demandes de la comunitat educativa tant d’aquest institut com de tota la ciutat de Santa Coloma, què no necessitem urgentment. Que no podem esperar més. 

Cal que l’Ajuntament realitzi la sessió dels solars a la Generalitat perquè realitzin les obres del Institut Nou que estan pressupostades pel 2022 gràcies al grup parlamentari d’En Comú Podem que va aconseguir introduir-la pressupost. Per cert, nosaltres no ens oblidem de l’Escola Santa Coloma que també ha de tenir un equipament nou.Si haguessin acabat presentant aquesta moció l’hauriem votat en contra perquè es tractava d’una moció oportunista què únicament ha buscat el titular i capitalitzar la reivindicació davant la porta de la Conselleria de la comunitat educativa de l’Institut 9 en benefici propi. La situació de l’educació a Santa Coloma mereix més.