L’educació en crisi, també a Santa Coloma

Com sabeu els docents han estat fent vagues durant els mesos de maig i juny. Aquestes vagues no han estat convocades únicament per l’avançament del curs, sinó que les seves reivindicacions són les de sempre perquè ningú s’ha preocupat mai per millorar-les: 

  • La reducció de les ràtios estructurals i que no es faci cap tancament de grups escolars a l’escola pública.
  • L’increment de personal d’atenció directa (des d’administratius, fins a integradors socials, educadors d’educació especial, etc) i el desplegament real del decret de l’escola inclusiva. 
  • Que es destini el 6% del PIB a Educació tal com figura en la Llei d’Educació de Catalunya. 
  • La retirada del Decret de Plantilles que des del 2014 que només ha servit per separar a les direccions del professorat, extorsionar als interins, competir amb la resta de centres educatius, i crear mal ambient als claustres. 
  • L’estabilització real del personal interí.
  • I moltes més coses entre elles, reclamar una bona planificació i organització del sistema educatiu i per descomptat la dimissió del senyor Conseller d’Educació Josep Cambray per la seva inexistent voluntat negociadora en tot el procés. 

Santa Coloma de Gramenet és Vila Groga, però com ho tenim a Santa Coloma? Com ens afecta tot això? 

  • Principalment, no hi ha recursos suficients, amb una població d’alumnat cada vegada més àmplia, en l’atenció als alumnes amb diversitat a la nostra ciutat, ja només no és que no hi hagi prou professionals també hi ha una manca de recursos per a aquests alumnes en l’etapa de la postobligatòria, ja que a la ciutat tan sols comptem amb un IFE i els alumnes han de sortir de la ciutat, amb els problemes que comporta per a  determinats col.lectius.
  • La pèrdua de línies a la ESO com li ha passat a l’Institut la Bastida no només suposa perdre alumnat sinó també professorat (set interins) a més d’incrementar les ràtios en un centre de màxima complexitat com aquest. 
  • A l’escola Mercè Rodoreda es perden també tres professors com probablement passa en algunes altres escoles de la ciutat, i no tenen concretada la figura de l’educador o integrador social, perquè de moment els han fet fora dels instituts i escoles.
  • I ja veurem com acaba la construcció de l’Institut Nou i les promeses que es van fer des del Departament d’Educació… de moment els alumnes de Batxillerat aniran a l’antiga Escola Nicolau Longaron seu de l’EOI. 

El claustre de l’Institut Numància ha declarat persona non grata al Conseller d’Educació Josep Cambray (conseller d’ERC) pels despropòsits i el menysteniment cap a la comunitat educativa. Recentment, el Departament d’Educació ens ha sorprès amb una campanya de màrqueting sobre l’avançament de curs amb el missatge  que això contribueix a la conciliació laboral, l’equitat social, etc, però  si us plau, a qui voleu enganyar? Siguem realistes, posar uns monitors de lleure durant el mes de setembre amb sous precaris i empreses força sospitoses no millorarà res aquests temes. 

Les millores han de ser globals, planificades i consensuades amb els sindicats, famílies, mestres i professorat. Que no us enganyin, ningú mirarà més pels vostres fills i filles que la vostra comunitat educativa (mestres, professorat, TIS, TEI, conserges, etc.) perquè és l’única que cada dia es preocupa realment per l’aprenentatge i el benestar dels alumnes, destinant moltes hores amb els pocs recursos que disposa i fent malabars per planificar i organitzar aquest caos del Departament d’Educació. 

Maika Herrero és Consellera Nacional de Catalunya en Comú i forma part de l’Executiva de Santa Coloma en Comú