Crònica del Ple Municipal d’Octubre 2022

El Ple Municipal de dimecres dia 2 de novembre va significar el tret de sortida per l’aprovació o no dels Pressupostos Municipals del 2023. L’Equip de Govern ha presentat uns comptes que, des del Grup Municipal d’En Comú Podem Santa Coloma, considerem que no s’ajusten a les necessitats de la població. Com va argumentar el company regidor Jesús Sánchez, en un moment en que els augments de preus afecten a la majoria de la població colomenca, no veiem en els comptes de l’Equip de Govern una voluntat transformadora, amb despesa social suficient, inclús veiem que les subvencions a entitats han estat retallades. Pensem que els pressupostos marquen el sentit de la política què es vol portar a terme i novament veiem com el PSC no respon d’una manera adient a allò que pensem que la ciutat reclama. Des del nostre espai polític farem un procés obert per fer propostes de cara a enriquir aquest pressupost i, com sempre, aportarem el fruit d’aquest debat a l’Equip de Govern i esperem que sigui receptiu a les nostres propostes. 

Aquest Ple Municipal va començar amb la lectura de la Declaració Institucional del Dia Mundial de la Infància i amb les ratificacions i donar comptes de tota una sèrie de decrets on novament es posa de manifest que la gestió política dels Recursos Humans de l’Ajuntament està regida per la improvisació, la imprevisió i el recurs al SOC com a manera habitual de proveïr llocs de feina quan s’hauria de tenir actives les Borses de Treball sectorials. Cada Ple Municipal venin insistint en aquest tema i cada Ple Municipal ens trobem amb els mateixos procediments. Sense voluntat d’esmenar res. 

Vam votar a favor dels modificació del calendari d’obertura dels establiments comercials en diumenges i festius, perquè pensem què en aquestes dates el nostre petit comerç necessita un impuls, tot i que volem posar per davant les condicions de feina dignes de les treballadores. 

Al respecte de la CIBA, considerem què és un espai infrautilitzat i on es podrien encabir moltes més activitats o serveis amb perspectiva de gènere o de diversitat sexual. 

Sobre el reconeixement al personal municipal després de la seva feina durant la pandèmia de la COVID-19, vam votar favorablement però creiem que arriben tard. Tard en quant a que ha passat temps més que suficient per haver pogut fer aquest reconeixement tant merescut. Creiem que cal més cura i sensibilitat cap el personal municipal

Continuem esperant a que es defineixin els equipaments que s’han de crear a Can Pata i Pedró 14. Creiem què és necessari mapejar la ciutat i definir quins equipaments són necessaris a cada districte, amb participació ciutadana i mirada de ciutat per part de l’Equp de Govern. Una mirada que trobem a faltar també en el recent cas de l’Institut 9, que ara s’ha decidit ubicar a Can Zam després de llargs tràmits i estires i arronsa que han portat a l’Equip de Govern a desestimar la seva ubicació inicial a Safarejos. Novament ens trobem amb una decisió erràtica que, novament, endarrerirà la construcció d’un equipament educatiu necessari per la ciutat. 

Sí que apreciem positivament el canvi de paradigma en matèria d’habitatge amb la modificació puntual de PGM per a l’obtenció d’allotjament dotacional, que passa de la venda d’habitatge i pèrdua de sol públic per una política d’habitatges dotacionals. Ens agradaria també veure una més gran implicació de la Generalitat, administració que detenta les competències en habitatges, en la nostra ciutat. 

Pel que fa a la nova comissaria de policía vam fer un vot contrari. Ni estem d’acord amb el model de seguretat que propugna l’Equip de Govern ni amb tot el procés què ha portat a la construcció d’aquesta nova comissaria. Com hem dit en el paràgraf anterior, les decissions erràtiques d’aquest equip de Govern són la mostra d’una absència de mirada global de ciutat que ens preocupa. 

Ens vam sumar a la moció proposada per la Favgram per tal de reclamar l’ampliació de la línia 1 del metro per que pugui arribar fins a Can Ruti. Vam fer suport a les paraules del seu president, Tomás Fernández, reclamant a les administacions, a la Generalitat especialment, que acompleixi amb els seus compromisos i faci efectiva aquesta obra. Tal i com va dir la companya regidora Clari Organvidez, moltes colomenques porten anys esperant aquesta obra i que se’ls hi faciliti el desplaçament al seu centre sanitari de referència.

La mateixa Clari Organvidez va ser la encarregada de llegir la declaració Institucional en suport a les dones iranianes i la seva lluita per la dignitat després de l’assassinat de la Masha Amani. La nostra proposta de moció va ser recolzada per la resta de grups i va ser transformada en declaració institucional, què dona més força per mostrar el nostre suport des de Santa Coloma cap a aquestes dones.

També va ser aprovada per unanimitat la moció que vam presentar a favor de l’assignació del 25% del pressupost autonómic de salut a l’atenció primària. Com va dir el company Antonio García Leyva, les comunitats autónomes han de complir un compromís que no estan complint, tampoc a Catalunya. L’atenció primària és la més utilitzada pels colomencs i colomenques i necessitem reforçar-la per tal de donar la millor atenció. No podem esperar més. 

I així va concloure un Ple Municipal què ens presenta un escenari interessant pels pròxims mesos, amb la negociació de pressupostos, les propostes que farem arribar i la definició del que seran les prioritats de l’Equip de Govern els próxims mesos, abans de les eleccions municipals.