Volem més seguretat. Clar que sí.

La seguretat serà, és, un dels temes més recurrents de la política municipal colomenca en els últims anys. Les campanyes de l’extrema dreta, aprofitades per Ciutadans com a clau al què aferrar-se per poder mantenir-se en la política i sorprenentment posades al centre de la seva actuació i propaganda per part de l’Equip de Govern socialista, situen la seguretat com una de les preocupacions més importants a la nostra ciutat. 

Però, ens trobem amb que el nombre de delictes no s’ha incrementat i no té, en teoria, relació amb aquest augment de la percepció d’inseguretat. Ni tan sols la repetida difusió de dades al respecte fa que, com mostra una recent enquesta de la Diputació de Barcelona, evita que la seguretat sigui el primer motiu de preocupació per part de les colomenques. 

Des de l’esquerra transformadora no podem defugir d’aquesta preocupació. No podem per això ni recolzar la política punitiva i populista, únicament policial, per donar resposta a la preocupació de la gent. Ni tampoc podem optar per una posició bonista o de prejudici cap els cossos policials. I, ni molt menys, podem culpabilitzar a la gent per deixar-se portar pels missatges sensacionalistes que generen els mitjans de comunicació. 

Des d’En Comú Podem defensem el dret que té la ciutadania a sentir-se segura a la seva ciutat, al seu barri, al seu carrer i al seu habitatge… Però, la seguretat no sols es percep per part de la gent amb la presència de més policia al carrer o amb la construcció de més comissaries al nostre municipi. Nosaltres creiem que la seguretat inclou tot un conjunt de mesures i polítiques que treballen en revertir aquesta percepció i més enllà de la resposta policial i de quin model de resposta volem, això s’ha de treballar des de múltiples àmbits. Des de l’Educació, la Justícia, l’Urbanisme, la Salut, la Mobilitat, el Medi Ambient… 

Creiem què s’ha d’aprofundir en un model de policía preventiva i comunitària. Sí, amb presència policial al carrer, però una presència què ha de tenir una visió més social de la seva acció. Volem policia al carrer, però volem una policía que parli, que es comuniqui amb els actors i representants del barri, comerciants però també i especialment amb la ciutadania, entitats… Un cos policial que sigui reconegut i reconeixible pels habitants i treballadores als nostres barris.

Creiem que la política de seguretat té a veure amb una política multidisciplinar que treballin per reduir la sensació d’inseguretat de la ciutadania. 

Aquestes polítiques necessiten temps i no li podem demanar paciència infinita a la gent. Per això, és necessari comptar amb aquesta presència policial què hem comentat i també treballar per què la policia local, tambè la autonòmica, comptin amb recursos suficients per fer la seva feina amb paràmetres del segle XXI. I també, amb directius clares, objectius clars i una organització clara. 

Pensem que, des de l’esquerra, i amb aquests nous pressupostos municipals a Santa Coloma de Gramenet en tindrem un exemple, hem de fer una aposta per la seguretat. Naturalment. I aquesta aposta passa per protegir la vida als barris, el comerç, la cura dels espais públics i la inversió en la generació d’espais nous d’ús. I una aposta pels drets de la infància, el seu dret a jugar, a estar al carrer. 

En definitiva, entenem què la política de seguretat no va ni molt menys de la creació de cossos d’elit, construcció d’infraestructures costosses com la nova comissaria del Front Fluvial, o una exhibició d’actuacions què generen més sensació de inseguretat què d’eficàcia policial. Einstein va definir la bogeria com “fer la mateixa cosa una vegada i una altra esperant obtenir diferents resultats”. És ben sabut que les polítiques adoptades fins ara no han solucionat la inseguretat que la ciutadania pateix, al contrari. I, per això, volem fer-nos càrrec.

Creiem què, des de l’esquerra, tenim molt a dir en matèria de seguretat. Clar que sí.

Antonio Molina i Àlvaro Alejandro, són CoCoordinador de Santa Coloma en Comú i membre de l’Executiva local de Santa Coloma en Comú respectivament.