15M: 10 anys després

El 15M va ser la millor escola política que vam tenir tota una generació. Un moviment que ens va ensenyar a treballar amb dinàmiques assemblearies horitzontals per arribar a consensos, respectant la diversitat i la pluralitat del moviment i a afrontar desde la radicalitat els problemes socials.

El moviment dels indignats tenia tota una força internacionalista que provenia d’estar contactats amb les primaveres àrabs, que van demostrar que la mobilització servia per canviar les coses o l’exemple d’Islàndia que va negar-se a rescatar els bancs i l’onada de mobilització es va estendre per tot el món fins arribar al Occupy Wall Street i el 15 d’Octubre més de 900 ciutats van unir-se en tot el món per un “canvi global”.

A més el 15M va ser un moviment que es va rebel·lar contra les injustícies provocades pel sistema capitalista i va ser també un moviment d’impugnació del Règim, assenyalant els culpables de la crisis, els poderosos. Just al contrari de culpabilitzar-nos a les classes populars com el sistema ens havia fet creure mitjançant l’impuls de l’individualisme i el mantra de que haviem viscut per sobre de les nostres possibilitats.

L’exemple més clar d’aquest empoderament col·lectiu és el moviment per l’habitatge representat per la PAHV. Ens negavem a pensar que havíem de fer-nos càrrec del deute dels bancs i recatar-los amb diners públics mentre que aquests estaven fent fora de les cases a famílies per no arribar a final de mes.

Farts de veure com s’incomplien sistemàticament els programes polítics, no voliem intermediaris en aquesta presa de decisions. Reclamàvem una participació política plena, apostant per la democràcia directa amb el crit del “No nos representan”, sent protagonistes de la vida política en el dia a dia i no només cada 4 anys.

Era una passió constituent que tractava de construir un món millor amb propostes polítiques i formes de fer més horitzontals i participatives. A on s’apel·lava a la majoria social que patia les conseqüències de la crisi, al 99%. Les propostes eren assumides per la majoria de la població i el suport a aquestes majoritari.

El 15M va canviar el sentit del que entenem pel bé comú de moltes persones, però, 10 anys després les raons per les quals va sorgir aquest moviment continuen presents i encara hem de lluitar molt més desde la base per aconseguir el món que desitjàvem durant aquells mesos.

No és temps per la resignació i la nostàlgia sinó per continuar conquerint drets.

Jesús Sánchez és regidor d’En Comú Podem Santa Coloma